Programmabegroting 2019-2022

Preventieve ondersteuning

Maatschappelijke ondersteuning

Preventieve maatschappelijke ondersteuning
In 2018 is verder gewerkt aan het versterken van de sociale basis. Daarbij zijn de bestaande visiedocumenten als uitgangspunt genomen, denk aan de kadernota Vernieuwd Welzijn en de visie op ontmoeten. Laagdrempelige ontmoetingsplekken worden gezien als basis voor het versterken van deze sociale basis. We zetten actief in op onderlinge samenwerking tussen initiatieven in de Edese dorpen en wijken en faciliteren onderlinge verbinding. We stellen ontmoetingsplekken meer centraal en onderzoeken de mogelijkheid van buurtcoöperaties. Dit alles om de verschuiving van en gelijkwaardige samenwerking met formele en informele zorg verder vorm te geven. In 2019 wordt dit verder geconcretiseerd, onder andere in de nieuwe visie op onafhankelijke cliëntondersteuning.

Mantelzorg
De nota Mantelzorgbeleid wordt in 2019 verder uitgevoerd. Respijtzorg blijft hierbij een belangrijk thema en ook het oppakken van het thema werk & mantelzorg staat daarbij op de planning.

Sociale teams
Met ingang van 2019 wordt de scope van de sociaal teams versmald naar intake en regie bij meervoudige, complexe problematiek. Deze versmalling van de taak en rol van de teams zorgt ervoor dat de teams in staat worden gesteld om hun regietaak goed uit te voeren in die situaties waar dit nodig is. Bovendien worden de kosten beter passend binnen de begroting. De omringende zorgstructuur van de teams wordt zodanig ingericht dat alle zorgvragen die vanaf 2019 buiten de teams vallen, adequaat opgepakt kunnen worden.

Preventieve jeugdhulp
Preventieve jeugdhulp wordt geboden daar waar de mensen zijn. Dat betekent dat het CJG en andere organisaties die preventieve jeugdhulp bieden aanwezig zijn op scholen, kinderdagverblijven en in de wijk. Hulp en ondersteuning is laagdrempelig en sluit aan op de vragen die er zijn. We maken onderscheid in universele preventie (voor alle kinderen en ouders: informatie en voorlichting om zorgen/vragen/problemen te voorkomen), selectieve preventie (voor groepen met een verhoogd risico) en geïndiceerde preventie (voor individuen met een verhoogd risico of beginnend probleem). Per onderwerp, bijvoorbeeld hechting of middelengebruik, maken we een analyse welke preventieve inzet nodig is, wat er al is en wat we desgewenst moeten ontwikkelen. Het aanbod kan per wijk verschillen omdat de behoefte en sociale infrastructuur per wijk verschillen. Aansluiting en samenwerking met specialistische hulpverlening is een belangrijk aandachtspunt. Hulp en ondersteuning voor gezinnen moet zo kort, zo dichtbij en zo normaal mogelijk zijn.

Inclusieve Edese samenleving
Inclusie raakt alle beleidsterreinen: fysieke toegankelijkheid, maar ook volwaardigheid in arbeid, zorg en onderwijs en worden daarom ook breed opgepakt. Het vormgeven van een inclusieve Edese samenleving vraagt zowel om een mentaliteitsverandering als praktische aanpassingen, vanuit een constante kritische blik op ons eigen beleid en de uitvoeringspraktijk; wat doen we goed en wat kunnen we verbeteren? Dat doen we in afstemming met inwoners, belangenbehartigers en maatschappelijke organisaties. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, seksuele geaardheid, gender, talent of beperking. Op deze manier wordt het meest recht gedaan aan de definitie van inclusie.

Maatschappelijke begeleiding statushouders
Het kabinet heeft in 2018 bekend gemaakt inburgering anders te willen vormgeven. Kaders worden ontwikkeld met als doel deze in 2020 te kunnen invoeren. Vooruitlopend op de borging in wettelijke en financiële kaders, willen wij al toewerken naar de vermoedelijke situatie per 2020. Waar mogelijk doen we dat samen met de regiogemeenten, bijvoorbeeld op gebied van wonen of rond inkoop van taal en inburgering.

Vanwege de hoge toestroom van vluchtelingen tussen 2013 en 2018 zijn, volgens het Actieplan Statushouders, activiteiten ontwikkeld en uitgevoerd voor Edese statushouders. Hiervoor zijn voor de periode 2017-2019, middelen door de raad beschikbaar gesteld.
De maatschappelijke begeleiding van statushouders wordt in samenhang en integraal benaderd.   
De komende tijd gaan we de begeleiding rond inburgering en integratie verder verbeteren en afstemmen op de behoeften van statushouders, samenleving, arbeidsmarkt en gemeente, zodat statushouders sneller integreren en kunnen doorstromen naar regulier werk.
Inburgeringstrajecten en andere preventieve maatregelen worden zo vroeg mogelijk gestart, namelijk al tijdens de opvangsituatie bij COA. Verder zetten we in op intensievere begeleiding, zodat het inburgeringsexamen binnen de gestelde termijn gehaald kan worden.
De Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen die zich vanaf 2016 in Ede vestigden, zijn een relatief nieuwe doelgroep. Hiervoor verstevigen wij de ketensamenwerking met begeleidingsorganisaties Timon en Lindenhout en borgen hun inzet in de wijken. Ook zetten wij in op de versteviging van vrijwilligersorganisaties en andere instanties die diensten voor de doelgroep aanbieden. Vanuit het huisvestingsoverleg tussen gemeente en ketenpartners worden casussen gemonitord.