Programmabegroting 2019-2022

Individuele ondersteuning

Maatwerkvoorziening

Doorontwikkeling WMO en participatie
In 2016 heeft Ede de keuze gemaakt om de transformatie van de drie decentralisaties in de daaropvolgende jaren op onderdelen te intensiveren. Wij hanteren daarbij onze eigen Edese wijze. We trekken daarbij met partners gezamenlijk op om domeinoverstijgende samenwerking en bekostiging te stimuleren. Ondersteuning wordt zo veel mogelijk ontschot en integraal aangeboden in de nabijheid van de leefwereld van de cliënt (bijvoorbeeld via arrangementen). We hanteren daarbij een resultaatgerichte aanpak waarbij maatwerk het motto is.

Het gaat daarbij tevens om een intensivering van de gewenste verschuiving van formele naar informele ondersteuning (door bijvoorbeeld het optimaal inzetten van vrijwilligers) en van individueel naar groep (door bijvoorbeeld het creëren van laagdrempelige wijkgerichte ontmoetingsplekken).

Doorontwikkeling transformatieproces regionale inkoop jeugdhulp
Met alle jeugdhulpaanbieders is in de afgelopen jaren in regioverband (FoodValley) samengewerkt aan een gezamenlijke transformatieagenda. Deze agenda heeft er toe geleid dat de transitie succesvol is vormgegeven. Tegelijkertijd is gebleken dat het vormgeven van de transformatie weerbarstig is en een extra impuls vraagt. Om die reden is door colleges van de samenwerkende gemeenten begin 2018 de regionale visie verder aangescherpt. Op basis van deze aangescherpte visie is met betrokken partijen een nieuw plan gemaakt op basis waarvan de komende jaren verder gewerkt wordt aan de transformatie. Het resultaat hiervan is minder kinderen binnen residentiele instellingen (afbouwen mogelijkheden voor verblijf), minder specifieke voorzieningen voor jeugdhulp ten gunste van lichte vormen van hulp bij reguliere voorzieningen (reguliere opvang voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte, faciliteren van sport- en vrijetijdclubs) en effectievere actieve regie op zware vormen van jeugdhulp waardoor jeugdigen minder lang in zorg hoeven te zijn. Deze resultaten dragen zowel bij aan het verbeteren van het jeugdhulpstelsel als aan het terugdringen van de tekorten.
In het najaar van 2018 wordt op basis van deze plannen een aanvraag gedaan voor middelen vanuit het door het Rijk in het leven geroepen Transformatiefonds.

Inburgering en maatschappelijke begeleiding van statushouders
De ambitie is dat deze nieuwe inwoners goed en snel inburgeren, integreren en participeren door middel van werk of onderwijs en opleiding. Dit vraagt om extra inzet van activiteiten en een integrale aanpak met wonen, onderwijs, inkomen en werk.
Het kabinet heeft in augustus dit jaar bekend gemaakt de inburgering anders te willen vormgeven. Kaders worden ontwikkeld met als doel deze in 2020 te kunnen invoeren. Vooruitlopend op de borging in wettelijke- en financiële kaders, willen wij al toewerken naar de vermoedelijke situatie per 2020. Waar mogelijk samen met de regiogemeenten, bijvoorbeeld op gebied van wonen of rond inkoop van taal en inburgering.