Programmabegroting 2019-2022

Onderhoud kapitaalgoederen

Ontwikkelingen

Financiering onderhoud en vervanging kapitaalgoederen
In 2014 is de Basis in Beeld opgesteld, hierin is uiteengezet wat de te beheren arealen zijn en wat de benodigde financiën zijn om dit ook op de langere duur op beheer niveau basis te houden. Om een actueel beeld te blijven behouden en ook te weten hoeveel er geïnvesteerd moet worden in de kapitaalgoederen wordt in 2019 de Basis in Beeld geactualiseerd. Hierin zal het vervangingsvraagstuk vanuit wegbeheer (SPW) ook worden opgenomen.  

Omgevingswet
De Omgevingswet gaat op termijn veel wet- en regelgeving vervangen. Dit heeft gevolgen voor ons beleid op het gebied van de kapitaalgoederen, denk bijvoorbeeld aan de Wegenwet, de Natuurbeschermingswet en de kapregels voor bomen. Met het inwerking treden van de Omgevingswet wordt het Gemeentelijk RioleringsPlan mogelijk facultatief.

Klimaatverandering

Vanwege klimaatverandering zullen we niet alleen moeten leren omgaan met piekbuien, maar ook met verdroging als gevolg van langdurige droogte. Zeker tegen de rand van de Hoge Veluwe kan ineens veel regen vallen. Met name in sterk verstedelijkte gebieden, zoals het centrum van Ede, speelt ook het optreden van hittestress een toenemende rol van betekenis.

De klimaatsverandering die op ons afkomt is een gezamenlijke opgave voor zowel de gemeente als de bewoner. Door het  inzetten van Operatie Steenbreek willen we de bewoner meenemen in de gezamenlijke opgave en bewust laten worden dat we hierin allemaal een rol spelen. Operatie Steenbreek is een communicatiemiddel dat vooral inzet op bewustwording.

Circulaire Economie
De inzet om te komen tot een circulaire economie staat in het collegeconvenant en is ook opgenomen in het Interbestuurlijke Programma. Daar vormt het samen met Klimaatadaptatie en Energietransitie het hoofdstuk “Samen aan de slag voor het Klimaat“. Voor alle drie onderwerpen gaan gemeenten (regionaal) aan de slag met een strategie. Als het even kan zoveel mogelijk in synergie met beide andere onderwerpen.

Kunstgrasvelden
In 2019 neemt de Europese Commissie een besluit over de toegestane normen voor het gebruik van rubber infill voor kunstgrasvelden. Dit kan gevolgen hebben voor onze kunstgrasvelden.

Diverse ontwikkelingen binnen het groen
Binnen het cluster groen spelen op diverse vlakken ontwikkelingen waarvoor we beleid aan het opstellen zijn. Op dit moment wordt beleid opgesteld voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop en gaan we aan de slag met een groenbeleidsplan waarmee we de koppeling maken naar ecologie en biodiversiteit.

Boomziektes en het versterken van de groenstructuur zijn ontwikkelingen die we nader willen onderzoeken naast de boomvervangingen die worden uitgevoerd. Vanuit de projecten zien we dat veel bomen worden gekapt en dat groene gebieden verdwijnen die maar deels worden gecompenseerd. Om zorgvuldig om te gaan met de bomen en de groene gebieden worden de mogelijkheden bekeken voor het inzetten van een groenfonds. Voordat het groenfonds kan worden ingevoerd moet onderzocht worden hoe hier invulling aan kan worden gegeven.

Regie op de ondergrond
De ondergrond in Ede wordt steeds intensiever gebruikt wat vaak leidt tot knelpunten.
In de toekomst heeft Ede behoorlijk wat ambities die raakvlakken hebben met de ondergrond, denk hierbij aan de gevolgen van de energietransitie -meer elektra minder gas-, verkabeling van hoogspanningsleidingen, gescheiden rioolstelsels, intensieve data netwerken, warmtenet, etc. Er is daarom steeds meer behoefte aan een meer regie op (het gebruik van) de ondergrond. In 2019 wordt een regiedocument opgesteld.