Programmabegroting 2019-2022

Onderhoud kapitaalgoederen

Wat gaan we doen?

Wegen
In 2017 is het strategisch plan wegen opgesteld waarin de onderhoudsstrategie wordt beschreven. Het wegenonderhoud wordt conform het uitvoeringsprogramma (UVP) uitgevoerd. Daarbij worden jaarlijks nieuwe slijtlagen en nieuwe deklagen aangelegd op een aantal asfaltwegen en wordt een aantal trottoirs en klinkerwegen herstraat. Een aantal grotere projecten staat hieronder genoemd.

  • In het centrum van Ede wordt, in samenwerking met het warmtenet, de Arnhemseweg vervangen in de periode 2018 en 2019.
  • In 2019 wordt  groot onderhoud gepleegd aan de Bilitonlaan, Floreslaan, Proosdijweg, Madoeralaan en de Loevestein in de wijk Veldhuizen.
  • In de Maandereng te Ede wordt er in combinatie met een aantal boomvervangingen groot onderhoud gepleegd aan de Paulus Potterstraat en wordt een deel van de Reehorsterweg vervangen samen met de Sportlaan en de Diedenweg.
  • In samenspraak met bewoners worden in Otterlo de Pothovenlaan, Groeneweg en Harskamperweg vervangen.
  • In Harskamp worden in 2019 werkzaamheden aan de Molenstraat en Molenweg opgepakt.
  • In Lunteren gaat groot onderhoud aan de Westzoom plaatsvinden.
  • Samen met riolering worden in de periode vanaf 2019 en verder werkzaamheden aan de  Oranjebuurt opgepakt.
  • We zijn aan het onderzoeken of we in 2020 de IJssel de Schepperlaan, Thomaslaan en van Voorthuizenlaan kunnen vervangen.

Technische installaties
Het beheer en onderhoud wordt conform het onderhoudsplan voor de jaarschijf 2019 uitgevoerd. Daarbij worden onderdelen van evenementenkasten in het centrum van Ede vervangen (groot onderhoud). Tevens worden onderdelen van camera’s en parkeerautomaten vervangen.
In de aankomende periode 2018 en 2019 gaan we aan de slag met (vervangings)werkzaamheden aan de Kastelenlaan, De N224, Klinkenbergerweg en de Galvanistraat.

Groen en bomen
Er is een bomenbeheerplan opgesteld waarin de onderhoudsstrategie wordt beschreven.
Uitvoeren van het boombeleidsplan conform de projecten is opgenomen in het UVP.

Opstellen van een groen/ecologisch beleidsplan.
Opstellen van richtlijnen hoe om te gaan met ziekte en plagen in groen. De bestrijding van de eikenprocessierups en de Japanse Duizendknoop is een voorbeeld waar binnen de gemeente grote overlast van wordt ondervonden.

Bos en natuur
De structuurvisie buitengebied wordt op termijn vervangen door de omgevingsvisie buitengebied. In 2021 is de Omgevingswet van kracht. Tot die periode werken we vanuit de beleidsdoelstellingen uit de structuurvisie buitengebied. Voor 2022 moet het bosbeheerplan geactualiseerd zijn.

Speelvoorzieningen
Het speelbeleid wordt in 2019 geactualiseerd. Het geactualiseerde speelbeleid zal inspelen op de veranderende speeltrends en de behoeftes rondom spelen voor de jeugd.
Het speelbeleid geeft richting hoe om te gaan met alle wensen en geeft handvatten hoe we uitvoering geven aan het speelbeleid.

Openbare verlichting
In 2018 wordt een beleidsplan openbare verlichting opgesteld. Uitvoeren onderhoud aan de openbare verlichting conform het UVP voor regulier onderhoud en vervanging. In Ede stad wordt een aantal lichtmasten vervangen in het centrum en de buurten De Hoven, De Horsten, De Burgen en de Bloemenbuurt.
In Bennekom worden in de buurten Boekelo en Zuid-Oost Bennekom diverse lichtmasten vervangen.
In het centrum van Lunteren en De Wormshoef worden in diverse straten lichtmasten vervangen.

Gemeentelijk wagenpark
In 2019 is de vervanging van maximaal 11 voertuigen voorzien. Dit als onderdeel van het meerjarig duurzaam vervangingsplan van het wagenpark. De daadwerkelijke vervanging wordt gedurende het jaar bepaald, op basis van de conditie van het voertuig en het verloop van de onderhoudskosten. Het gaat hier veelal over de negen voertuigen die begin 2018 van Permar zijn overgenomen. Waar mogelijk worden er voertuigen vervangen door een duurzame variant van aandrijving: met Compressed Natural Gas (CNG). Dit is afhankelijk het doel waarvoor de voertuigen gebruikt worden. Voor transport van goederen en massa is elektrische aandrijving nog niet haalbaar (kracht en actieradius) en CNG in beperkte mate. Op basis van de haalbaarheidsstudie voor het al of niet aanleggen van een eigen CNG-vulinstallatie, is in 2018 besloten om CNG te blijven afnemen bij een in Ede gevestigd vulstation.

Riolering
In 2019 worden afkoppel- en rioolvervangingswerkzaamheden uitgevoerd in de Oranjebuurt, Willem Witsenlaan en Arnhemseweg te Ede. In Harskamp wordt een gedeelte van de Dorpsstraat het riool vervangen en afgekoppeld.  Daarnaast wordt op verschillende locaties in de kernen Lunteren, Bennekom, Ederveen, Harskamp en Ede het riool gerelined, hierbij wordt de riolering van binnenuit gerenoveerd.
In de Bloemenbuurt en de Zeeheldenbuurt (beide Ede) wordt gestart met de planvorming zodat in de opvolgende jaren rioleringswerkzaamheden integraal met overige werkzaamheden in de openbare ruimte opgepakt kunnen worden.
Ook wordt gestart met de uitvoering van de 2e tranche renovatie van de stedelijke gemalen, waarbij van circa 40 gemalen de pompen en de besturing vernieuwd worden.

Civiele kunstwerken
Uitvoeren beheer en onderhoud conform onderhoudsplan jaarschijf 2019.

Begraafplaatsen
In 2019 wordt de uitvoering van het exploitatieplan Begraafplaatsen voortgezet. De in ontwikkeling zijnde masterplannen dienen hierbij als leidraad. Het zwaartepunt ligt op een betere herkenbare structuur, ruimingen en kwaliteitsverbeteringen (paden, toegangen, beplantingen). Een deel van de aangegeven uitgaven betreft dus het vervaardigen van kapitaalgoederen. De kapitaallasten die voortkomen uit deze werkzaamheden zijn verwerkt in de begroting. In de besluitvorming wordt u gevraagd hiervoor kredieten beschikbaar te stellen.

Gemeentelijke vastgoed
Het technisch onderhoud en de verduurzaming van ons gemeentelijk vastgoed worden uitbesteed en in regie weg gezet op basis van prestatiecontracten. Het aanbestedingstraject is in een vergevorderd stadium, de  contracten starten vanaf het vierde kwartaal 2018.

Voor het gemeentelijk vastgoed wordt iedere drie jaar een nieuwe meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) conform de NEN 2767 methodiek opgemaakt. In 2018 is deze MJOP geactualiseerd en ter indicatie meegegeven in de aanbestedingsprocedure, waarmee de partijen op de hoogte zijn gebracht van de huidige staat van onderhoud en uit te voeren onderhoudswerkzaamheden.
De contractpartij is zelf verantwoordelijk conform prestatiecontract voor de planning van de onderhoudswerkzaamheden. Jaarlijks in november dient de contractpartij zijn planning in voor het aankomend jaar, waarna dit wordt afgestemd met de gemeente.